Fremtidige trends inden for softwareteknologi

For mere gensidig forståelse inden for software engineering

I softwareudviklingsindustrien glider den akademiske verden og forretningsverdenen længere fra hinanden: Kløften mellem elfenbenstårne og kontorborde bliver ved med at udvide sig. Begge parter ville have gavn af at arbejde tættere sammen. Vores 'Future Trends of Software Engineering' (FToSE) initiativ er designet til at fremhæve denne uvelkommen udvikling og stimulere en diskussion. Det sigter mod at øge den gensidige forståelse af nøgletemaer og udviklinger ved at forbedre kommunikationen om de vigtigste tendenser inden for softwareudvikling.

#1Kontrolleret smidighed er hemmeligheden bag succes

Potentialet ved agil softwareudvikling er stadig langt fra udtømt.

ØVE SIG

Vi er i øjeblikket vidne til udviklingen af 'to-hastigheds IT': Kritiske systemer udvikles stadig på traditionel vis, mens virksomheder har en radikal, agil tilgang til alt andet.

FORSKNING

Proceduremodeller for softwareudvikling giver stadig lige så meget mening, som de altid har gjort. Agility er ikke en grundlæggende ændring, men den tilbyder nogle nyttige funktioner, som bør integreres i proceduremodeller.

SYNTESE

Agility viser et stort løfte for softwareudvikling; det må ikke gå til spilde. Triggere til ændringer dukker op med stadig kortere intervaller, og de vil på sigt føre til, at it-afdelinger påtager sig en helt ny rolle i virksomhederne.

Illustration Astronauten

Vis mere Vis mindre

#2Mikrotjenester er en god idé

De er ingen kur, men de giver it-afdelinger nye muligheder.

ØVE SIG

Mikrotjenester er et stort skridt i den rigtige retning. De giver specialister mulighed for at forbinde forskellige arkitekturer med hinanden.

FORSKNING

Arkitektoniske paradigmer er faktisk ret stabile. Det, der startede som modularisering og blev serviceorienteret arkitektur, er nu kendt som mikrotjenester.

SYNTESE

Mikrotjenester er geniale til integrationsparadigmer og nye udviklinger, men de er ikke et grundlag for at genopbygge eksisterende landskaber.

Illustration of different motives

Vis mere Vis mindre

#3CPS Engineering er en ny disciplin

Cyber-fysiske systemer er en digital transformation, du kan få fingrene i

ØVE SIG

Cyber-fysiske systemer fører til nye forretningsmodeller. Og det er ikke alt: Hvad med ankomsten af tingenes internet stiger kompleksiteten af systemer og sammenkoblinger dramatisk. Det giver anledning til nye udfordringer.

FORSKNING

Fra et strukturelt synspunkt er cyber-fysiske systemer ikke noget nyt. Blandinger af informationssystemer og indlejret software har altid eksisteret.

SYNTESE

CPS Engineering kan bygge videre på eksisterende viden, men det er virkelig et nyt specialistområde.

Vis mere Vis mindre

#4Usability engineering er ingen flash i gryden

Succes bestemmes på grænsefladen

ØVE SIG

Brugere ønsker flotte grænseflader. Hvis de ikke får dem, vil de afvise softwaren som ubrugelig og gå videre til noget andet.

FORSKNING

Brugervenlighed er faktisk ret vigtig. Det er derfor, usability engineering skal integreres i softwareprocessen.

SYNTESE

For applikationer, der er stærkt afhængige af grænseflader, samt mobile og andre utraditionelle apps, er brugervenlighed nøglen til succes – hvilket gør det til en vigtig faktor.

Vis mere Vis mindre

#5Forebyggelse af skader er ingen tur i parken

Det er måske ikke et rart emne – men det er enormt vigtigt

ØVE SIG

Så længe software er lavet af mennesker, vil det indeholde fejl. Der er en række forskellige årsager til dem, og i socio-tekniske systemer er de heller ikke altid forudsigelige.

FORSKNING

Den akademiske verden har i de senere år udviklet en række rammer til løsning af problemet med fejl i softwareprojekter. Hvis vi holder os til disse rammer i praksis, vil der ikke være flere fejl.

SYNTESE

Fejl kan reduceres betydeligt, men kun ved at arbejde på en konsekvent, systematisk måde.

comets

Vis mere Vis mindre

#6Softwaresystemer er ved at blive softwarelandskaber

Det store billede skal være helt ned til mindste detalje

ØVE SIG

Komplekse softwarelandskaber udvikler sig på en evolutionær måde, fordi virksomheder bygger (eller køber) hvert enkelt system ud fra, hvad der er hurtigst og mest rentabelt for dem.

FORSKNING

Specialister implementerer komplekse softwarelandskaber som 'systemer af systemer', hvilket betyder en ensartet standardarkitektur, der sikrer, at selvstændige systemer kan forbindes med hinanden til specifikke applikationer.

SYNTESE

Integrationsscenarier er sjældent klare på forhånd. Hvert enkelt system skal være designet til at være integreret og være i stand til at yde sit eget bidrag til systemets udvikling.

Vis mere Vis mindre

#7Data er vigtigere end algoritmer

Fra data kommer viden

ØVE SIG

Skyen er god til at håndtere beregningskompleksitet, så nøglen er normalt at indsamle større mængder af relevante data.

FORSKNING

Behandling af enorme mængder data – og den tilhørende stigning i beregningskompleksitet – i moderne applikationsscenarier kræver hurtige, effektive algoritmer.

SYNTESE

Der skal lægges mere vægt på dataindsamling i big data-applikationer. Virksomheder kan stole på dokumenteret infrastruktur til behandling. At optimere algoritmer handler i virkeligheden om at lave den grundlæggende forskning.

Vis mere Vis mindre

#8Den eneste sikkerhed er usikkerhed

I begyndelsen er slutningen bare en vag idé

ØVE SIG

Den indledende fase af softwareudvikling er stadig afgørende. Det er her, du skal få et generelt overblik over kravet – og det skal være godt. Efterhånden som projektet skrider frem, giver dette de ansvarlige for det mulighed for at erkende, hvad der er vigtigt.

FORSKNING

Det er umuligt at lave en omfattende forhåndsbeskrivelse for socio-tekniske systemer (dvs. en organiseret mængde mennesker og teknologi). Derfor har vi brug for procedurer til at håndtere krav, der først opstår, når udviklingen er startet.

SYNTESE

Det er værd at bruge god tid på at studere det store billede. Små detaljer kan blive vigtigere, efterhånden som udviklingen skrider frem. Dette kræver konstant omprioritering og vilje til at lave nogle modige ændringer.

Vis mere Vis mindre

#9Værdi er målestokken

Fokus skal altid være på, hvordan softwaren vil blive brugt

ØVE SIG

Hvis alle ved, hvad de laver, producerer de værdifuld software, der også repræsenterer værdi for pengene for kunden.

FORSKNING

Der er masser af målinger for softwareproduktivitet (startende med funktionspunkter), men kun nogle få tilgange til værdiorienteret udvikling.

SYNTESE

Software skal udvikles med værdi for øje. Det betyder, at der skal være systematisk fokus på værdi i udviklingsprojekter, og det skal integreres i procedurer.

Vis mere Vis mindre

#10Kognitiv databehandling er konge

Revolutionen kommer

ØVE SIG

At håndtere store mængder data, finde mønstre i dem og foretage de rigtige ændringer automatisk er vigtige drivkræfter for digital transformation. Men hvordan teknologien skal kombineres for at gøre disse ting er ikke altid helt klart.

FORSKNING

Efterhånden som beregningskapaciteten øges, er løfterne om kunstig intelligens, der blev givet i 1980'erne, langsomt ved at blive til virkelighed.

SYNTESE

Kognitive databehandlingsteknikker skal integreres med traditionelle informationssystemer.

Vis mere Vis mindre

De fremtidige tendenser inden for softwareteknologi er langt fra en rent hypotetisk øvelse. Tilgangen giver os mulighed for at fastlægge konkrete krav til, hvordan virksomheder skal forholde sig til software engineering i praksis. Lad os tale om din situation, krav og ideer – og udvikle din fremtidige IT sammen.


Nogen spørgsmål?

Der er ingen hjemmeside eller brochure, som kan erstatte et personligt møde for at tale om dine mål og emner. Vi ser frem til en aftale på stedet.

Gem denne side. Fjern denne side.