adesso hjælper NODA med at skade en skalerbar cloud-løsning

Himlen er grænsen

Energioptimering er en af vores største udfordringer. For at nå høje mål skal forskellige energisystemer kommunikere, når det kommer til produktion, brug og lagring. Så er selve læsningen af data afgørende, og det er her, NODA Intelligente Systems kommer ind i billedet.

adesso rykker ind for at hjælpe NODA med at flytte ydeevnen fra gulvet til skyen – en løsning, hvor AWS sætter nogle få rammer.

EnergySmart løsninger

NODAs drivkraft er lige så enkel i teorien, som det er svært i praksis – at skabe langsigtede og bæredygtige økonomiske værdier med mindst mulig miljøbelastning. Virksomheden tilbyder unikke løsninger, som sikrer, at fjernvarmenettene energioptimeres, og at energien udnyttes mere effektivt i ejendomme. Ved hjælp af big data og autoanalysesystemer finjusteres varmeforsyningen i både enkelte bygninger og hele boligområder.

NODAs platform Smart Heat Grid optimerer styringen af fjernvarmenet automatisk og i realtid ved at beregne og styre energilagring i ejendomme. Produktion, distribution og forbrug taler sammen, hvilket øger effektiviteten og reducerer emissionerne gennem hele energikæden.

Platformen Smart-Heat Building anvender en matematisk model, der er bygget på selvtanke og maskinlæring til løbende at beregne energibalancen i en ejendom. Dette giver et meget præcist skøn over en bygnings unikke temperaturadfærd.

Grænseløs ydeevne

NODA har gjort en spændende rejse – fra en mindre forskningsvirksomhed i 2005 til en veletableret aktør, der i dag tildeles flere priser og priser for deres innovative produkter og services.

Den hurtige rejse og de øgede krav har også betydet udfordringer. Da kunderne blev flere og større, skulle softwaresystemet skaleres op for at imødekomme de øgede krav. Det blev indset, at den eksisterende arkitektur ikke ville fungere, og at serverkapaciteten ikke ville være tilstrækkelig i det lange løb.

Anders Person er involveret som Senior Project Manager hos NODA for at drive udviklingen. Beslutningen om at afmontere arkitekturen med en fysisk serverhal og stand-alone udstyr i ejendommene blev truffet, til fordel for en cloud-tjeneste med grænseløs ydeevne. Samtidig var de afhængige af den gamle løsning i deres daglige drift.

"NODA overvejede nøje, hvilken platform der var bedst egnet til de eksisterende behov, og valget faldt på Amazon Web Services (AWS)", siger Anders Persson.

Værdifuld vidensudveksling

Et nyt system skulle skabes på den valgte tekniske platform, men frem for alt udnytte det fulde potentiale i alle de teknikker, der følger med AWS til at skabe helt ny arkitektur. For at få den rigtige støtte henvendte de sig til adesso. Der fandt de et hold med fuldstændig viden om Amazon.

”Vi valgte at samarbejde med adesso, fordi de kunne tilbyde god systembygningskompetence og give os hurtig respons på de behov, der opstod undervejs”, siger Anders Persson og påpeger, at det også var de bløde værdier, der regerede:

“Engagementet fra adesso matchede følelsen i vores team, de havde ingen problemer med at smøge ærmerne op”, siger Anders Persson og husker, hvordan en af adessos medarbejdere vågnede midt om natten, da han indså, at der var noget galt – og rettede det, selvom det var en weekend.

"De stiller altid op"! Henrik Lernmark er softwareudvikler hos adesso, der kom med tidligt i projektet. Han mente, at NODA tænkte helt rigtigt, da de valgte vejen frem:

”Det er nemt at vælge teknologi først, i stedet for at se, hvad der skal løses. Vi går altid ind for at sætte fokus på problemet og ud fra det vælge de rigtige værktøjer, noget som NODA lykkedes med”.

En smartere cloud-tjeneste

Han synes, valget af AWS var smart, fordi platformen tilbyder gode tjenester til databaser. Du har også mulighed for at overlade ansvaret for styring og opgradering til leverandøren, samtidig med at du kan administrere effektivt og opskalere undervejs.

“Du behøver ikke at opgradere hardwaren for at holde styr på sikkerhedsrettelser og licenser”, siger Henrik Lernmark og påpeger, at det betyder, at du overlader ansvaret til en ekstern spiller, men at Amazon er både pålidelige og i frontlinjen. .

Han forklarer, at de investerede i en serverløs løsning uden virtuelle maskiner. Platformen er AWS Lambda, en hændelsesdrevet computertjeneste i skyen, hvor programkode kun køres, når den udløses af foruddefinerede hændelser. Fordelen er, at du kun betaler for den tid, du bruger.

"Dette er en smart mikroservice med korte begivenhedsdrevne programmer. Du skal ikke have maskiner stående, der koster hele tiden, nu betaler du først, når du bruger serveren og koden er eksekveret”, siger Henrik Lernmark.

Klar til vækst

Resultatet har overgået alle forventninger, og i dag har NODA en løsning, der kræver højt for at vokse.

"Tidligere var præstation en begrænsning for NODA, det største overskud har helt klart været skalerbarheden", siger Anders Persson.

Valget om at bruge AWS Cloud Formation åbner også op for geografisk vækst uden at gå på kompromis med driftssikkerheden. Og de kan opsætte den samme tekniske løsning for forskellige kunder i de tilfælde, hvor data holdes helt adskilt.

”NODA er nu godt rustet, på samme måde som Uber, Airbnb og Dropbox sørgede for at skabe de tekniske fordele for at vokse”, siger Henrik Lernmark.

”Flytningen til AWS, og de nye muligheder, som de forskellige teknologier har medført, har betydet, at vi arbejder helt anderledes. Det har været en milepæl for NODA, og vi ville ikke have kunnet gøre det uden adessos kompetencer”, forklarer Anders Persson.

En bæredygtig fremtid

Med over 2.000 forbundne ejendomme og samarbejder med masser af eminente energiselskaber viser NODA vejen til bæredygtige varmeløsninger. Ved at tilbyde det europæiske marked deres knowhow, vil NODA være i stand til at påtage sig en ledende rolle i udformningen af det nye bæredygtige og smarte energilandskab.

I dag samarbejder NODA og adesso i EU-projektet STORM – et innovativt styresystem til fjernvarme- og fjernkølingsnetværk baseret på maskinlæring. Varme og køling styres helt automatisk efter behov – et stort skridt fremad, da løsningen ikke kræver nogen manuel overvågning. Og selvfølgelig vil adesso stå ved deres side for at blive ved med at støtte udviklingen.


Nogen spørgsmål?

Der er ingen hjemmeside eller brochure, som kan erstatte et personligt møde for at tale om dine mål og emner. Vi ser frem til en aftale på stedet.

Kontakt

Gem denne side. Fjern denne side.