adesso gør Telias Big Data til hårde fakta

Med AI som spåkone

Digitalt knudepunkt

Telia Infra har en vigtig rolle i det digitale samfunds fremtid. På vegne af Telia Sverige leveres faste og mobile netværk i et af verdens mest forbundne lande. Samtidig står de for kortlægning og drift af det gamle Televærks kobbertelefonnet – et arbejde, der kræver både forrude og bakspejl. Der blev indsamlet enorme mængder data hver uge, og det var længe siden, at Exel var nok.


>> Ved hjælp af kunstig intelligens har vi et klart billede af, hvor virksomheden er på vej hen, og hvilke udfordringer der er. adesso har fuld forståelse for os som kunder og vores udfordringer

Daniel Dahlbom, Head of Business Transformation hos Telia Infra


Big data bliver til hårde fakta

For at skabe struktur i datasættene indledte Telia Infra et samarbejde med adesso. Projektet fik navnet Kuben – i bund og grund et datavarehus, der gennem årene er vokset i funktionalitet. Kuben blev en øjenåbner, der på mange måder havde ændret fokus på, hvordan man arbejder. Og udviklingsomkostningerne er hurtigt blevet indkasseret.

”Ved brug af Kuben så vi dobbeltfakturering, driftsomkostninger, der ikke blev fulgt op, og forkerte kontraktvilkår forårsaget af de datamængder, der simpelthen havde været for tunge at håndtere. Koncernen Telia var i stand til at spare 200 millioner svenske kroner på to år”, siger Daniel Dahlbom.

At Kuben som system er 100 procent formbart til Telia Infras udfordringer ses som en styrke. Daniel Dahlbom mener, at fordelene er åbenlyse i forhold til at vælge et system fra hylden. ”Komplette systemer kan være begrænsede og dyre at videreudvikle. Med Kuben er vi i stand til at dreje og dreje, som vi vil, og skabe nye moduler, efterhånden som behovene opstår”.

Udvikling med data scientist

I Kuben kombineres driftskendskab fra Telia med teknisk kompetence fra adesso. Ambitionen fra dag ét har været at levere forretningsmæssige fordele ved at automatisere manuelt arbejde og udvikle grundlag for strategiske beslutninger i operative processer. Nu vil de implementere AI på udvalgte områder. Teamet hos adesso er udvidet med en dataforsker – som har deres rødder i matematik.

”Udvekslingen af viden har været massiv mellem os og adesso. Det er lykkedes dem at styrke holdet med kompetencer, som er svære at finde i dag”, siger Daniel Dahlbom.

"Den tillid, vi har fået, har fået os til at bevæge os hurtigt og bringe de nyeste teknologier ind på vores felt", siger Martin Andersson og forklarer, at man evaluerer flere rammer, inden man endelig holder sig til Apache Spark.

“Apache Spark er hurtig, sjov at arbejde med og leverer alt, hvad vi har brug for. Frem for alt er det open source"!


>> Mange mennesker taler om AI i dag, men kun få har udviklet applikationer, der rent faktisk virker. Det er spændende at være en del af et team, der træder nye veje

Martin Andersson, SCRUM-master og dataingeniør hos adesso.


Ægte AI

”Vi skaber AI, som AI skal være, altså uden menneskelig velsignelse”, siger Daniel Dahlbom og forklarer, at det blandt andet betyder, at Kuben nu kan lave forudsigende, strategiske analyser. I princippet kan du se fremtiden.

“AI-algoritmerne, vi er ved at udvikle, betyder, at Kuben er trænet til at træffe deres egne, datadrevne beslutninger. I praksis betyder det, at udover at manuelt arbejde kan automatiseres, kan en ubarmhjertig mængde data omdannes til smarte forretningsbeslutninger”, siger Martin Andersson.

“AI har åbnet døren til effektivitet, profitoptimering og proaktivt salg. Vi har fået en spåkone”, siger Daniel Dahlbom.

Lej en kollega

Han vil opsummere samarbejdet med adesso med to ord – dynamisk og glat. Det er længe siden, at forskellen blev gjort mellem os og dem i holdet. Det har været en vigtig tankegang.

”Vi lejer ikke konsulenter. Vi udlejer kollegaer. Hos adesso lejer vi for eksempel en kollega, der er data scientist”!

Han satte pris på, at adesso har været i stand til at accelerere og bremse i projektet – og videreudvikle holdet med sans for rytme. Samarbejdet havde krævet fuld kontrol over Python, Linux, Java, big data, machine learning og agile metoder. Men også evnen til hurtigt at sætte sig ind i en avanceret forretningsmodel. Der har ikke været problemer.

“Teamet hos adesso mestrer virkelig alle discipliner. Hvis de havde været atleter og konkurreret i OL, ville de have taget en podieplads i alle sportsgrene”!


Nogen spørgsmål?

Der er ingen hjemmeside eller brochure, som kan erstatte et personligt møde for at tale om dine mål og emner. Vi ser frem til en aftale på stedet.

Kontakt

Gem denne side. Fjern denne side.